Off

Районът на Западните Родопи се слави с богато историческо наследство - земите са населявани от древни времена. Днес са открити следи от древните траки, римляни, византийци, славяни и прабългари.

Възможностите за излети и преходи в околностите на Батак и Цигов чарк са многобройни - язовирите Голям Беглик и Беглика, местността Широка поляна, туристически маршрути до местностите Дженевра, Беглика, Петрово бърдо, пещерата Снежанка и Фотенския водопад.

Любителите на древната история имат възможност да посетят останките от тракийски, римски, византийски и славянски крепости, могили, мостове и други интересни археологически обекти в района. В околностите на Батак се намират 9 действащи параклиса.

На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов Чарк. Местността е била известна в миналото предимно с дърводобива, откъдето идва и името й, което се смята, че означава “Дъскорезницата на Циго”. Чарк пък е остаряла дума за банциг. В региона има и други местности с подобно име, но само Цигов Чарк е станал известен благодарение на невероятната си природа и климат.

Курортът е подходящ както за зимни спортове, така и летни ваканции. Цигов Чарк има ски писта с дължина 1200м, подходяща за начинаещи и напреднали скиори, ски гардероб, влек, сноуборд, шейни и ски учители.